De fintechsector heeft het behoorlijk zwaar gehad in 2023. Startups werd zwaar getroffen door economische malaise: Volgens gegevens van onderzoeksbureau Global S&P daalde de wereldwijde financiering voor fintechstartups in de eerste negen maanden van 2023 met maar liefst 46 procent tot 29 miljard dollar.

Met name in Europa droogden de investeringen van durfinvesteerders op, aangezien de financiering daar in de eerste helft van het jaar met 70 procent daalde tot 5 miljard dollar.

Voor fintechbedrijven worden generatieve artificial intelligence en automatisering belangrijke thema’s in 2024, zo vertelden zeven oprichters van Europese startups aan Business Insider.

Fintech leunt zwaar op artificial intelligence

De hype rondom artificial intelligence (AI) zal naar verwachting sectoren als finance, antiwitwaspraktijken, accountancy en vermogensbeheer ook dit jaar domineren, zeggen oprichters van de fintechbedrijven waarmee Business Insider sprak. Per saldo verwachten ze wel dat ook 2024 een moeilijk jaar wordt.

"De sector staat voor een significante transitie, zeker nu de impact van AI zich verder verspreidt", vertelt Marit Rødevand, medeoprichter en CEO van financiële misdaadpreventie-startup Strise, aan Business Insider.

"Banken die niet bereid of in staat zijn om automatisering te omarmen, zullen voor grote uitdagingen komen te staan bij het voldoen aan de eisen van veranderende regelgeving en processen op het gebied van compliance."

De opvatting van Rødevand wordt gedeeld door Denise Johansson, co-CEO bij Enfuce, een Finse fintech voor het verwerken van betalingen. Zij stelt tegen Business Insider dat verouderde technologieën binnenkort zullen worden vervangen door meer flexibele nieuwe opties met behulp van AI, waarvan fintechstartups weer zullen profiteren.

Volgens Maik Taro Wehmeyer, CEO van de in Berlijn gevestigde startup Taktile, die zich bezighoudt met het automatiseren van bedrijfsprocessen, kan AI de kredietsector in zijn geheel transformeren.

"Historisch gezien brengt het automatiseren van processen in de MKB-financiering, veel uitdagingen met zich mee voor fintechs", zegt Wehmeyer. "Generatieve AI brengt hier echter verandering in, doordat het bedrijven in staat stelt processen te automatiseren met een indrukwekkende mate van nauwkeurigheid."

Accountants, belastingadviseurs en vermogensbeheerders zullen waarschijnlijk allemaal met AI gaan werken, zegt Levent Altunel, medeoprichter van Bunch, een startup die een beheersysteem heeft gebouwd voor beleggingsportefeuilles van particuliere beleggers.

B2B-fintechs in de schijnwerpers

Oprichters zijn verdeeld over de bredere trend dat fintechs zich meer gaat richten op B2B (business-to-business), in plaats van toepassingen voor consumenten.

Aan de ene kant is B2B steeds interessanter en daarmee dominanter geworden voor investeerders in de fintechsector.

"We zien veel fintechs opkomen in B2B, door B2B-software te verbinden met financiële producten. Daarmee wordt veel geld opgehaald", zegt CEO Ante Spittler van de Duitse fintechonderneming Moss voor uitgavenbeheer.

Patrick Stäuble, CEO van het Zwitserse MKB-financieringsplatform Teylor, stelt dat B2B-fintechs in 2024 te maken zullen krijgen met "zware marktomstandigheden" en dat insolventie en consolidatie vaker zullen voorkomen in de sector. "Aan de andere kant zullen verschillende startups kunnen profiteren van een minder competitieve marktomgeving na 2024. Daardoor kunnen ze veel sterker uit deze crisis komen."

Consolidatie zou wel eens een belangrijk thema kunnen zijn voor fintechstartups in 2024, met name vanwege het sombere financieringsklimaat. Bedrijven die zich willen richten op duurzame groei en winstgevendheid, kunnen volgens Raphael Johnen, CEO van Auxmoney, worden overgenomen door financiële instellingen of andere fintechs.

"Gevestigde fintechbedrijven en traditionele financiële instellingen zullen actief op zoek gaan naar mogelijkheden om andere bedrijven over te nemen om hun marktaanwezigheid te vergroten en hun digitale dienstenaanbod uit te breiden", zegt Johnen "Vooral fintechs zullen op zoek gaan naar schaalvergroting van hun platforms. Deze consolidatiefase markeert een verschuiving naar een meer klantgericht en veerkrachtig fintech-ecosysteem."

LEES OOK: Nederlandse startups halen iets minder groeigeld op in het derde kwartaal – markt lijkt te stabiliseren.